Ваше здорове харчування
        Здоров’я людини значною мірою залежить від характеру харчування.
     Недаремно Гіппократ стверджував, що: "Якщо батько хвороби найчастіше невідомий, то матір’ю її майже завжди є харчування".
 
     Недостатність чи надлишок окремих інгредієнтів у харчовому раціоні може призводити як до виражених проявів захворювань, так і до зниження загального рівня функціонування організму, так званого «третього стану» – між здоров’ям та хворобою.
 
     За даними обстежень, проведених у різних регіонах, 70–90% працездатного населення перебуває у цьому "третьому стані". Неправильне (часто просто неграмотне) харчування є однією з причин такої ситуації. Сучасна наука повністю підтвердила думку батька медицини Гіппократа про те, що дієтетика дозволяє тим, хто має добре здоров’я, зберегти його, а тим, хто втратив здоров’я, його відновити. Здорове харчування покращує якість життя, подовжує його тривалість, одночасно знижуючи витрати на охорону здоров’я.
 
    Їжа є, мабуть, найважливішим джерелом енергії, що потрапляє до організму. А чому такий суттєвий вплив характеру харчування на стан здоров’я?
    Справа в тому, що розвиток людства, цивілізації призвів до того, що воно стало все більше тішити свій шлунково-кишковий тракт, робити їжу калорійнішою і смачнішою за рахунок її варіння, смажіння, солодощів тощо.
 
    В даний час існує близько 2 тисяч різних систем харчування, але типовим для населення стає дефіцитно-надлишкове харчування, при якому до організму потрапляє не те, що йому потрібно. Головним є не те, що ми з’їли, а що засвоєно організмом.
 
    Під раціональним харчуванням розуміється збалансоване надходження до організму з їжею всіх необхідних речовин.
 
    На цій вкладці ви знайдете інформацію про вміст основних груп поживних речовин, вітамінів, мінеральних елементів у низці харчових продуктів рослинного походження.
   
   Відомо, що людський організм не здатний самостійно синтезувати і запасати про запас деякі необхідні для власної життєдіяльності сполуки (вітаміни, деякі органічні кислоти, амінокислоти, тощо), тому людина знаходиться у великій залежності від надходження цих біологічно активних речовин ззовні.
    Маючи інформацію про їхні харчові джерела та кількісний вміст, ви зможете самостійно скласти власну систему харчування, а ознайомившись з розділом "Макро- і мікродива", бцілеспрямовано коригуватимете недостатність або надлишок мінеральних елементів в організмі.
     Тільки враховуйте при цьому, що вміст мінеральних елементів та поживних речовин тут наведено для свіжих продуктів та в перерахунку на сиру масу, а при зберіганні, приготуванні їжі та висушуванні їх склад та кількісний вміст змінюється, іноді істотно.
 
     І тепер перед тим, як перейти безпосередньо до розгляду хімічного складу основних харчових продуктів, давайте розберемося, а чи все, що ми у повсякденному житті називаємо овочами, насправді ними є. І знову ж таки: те, що ми звикли називати фруктами, – справді фрукти?
 
     Займаючись приготуванням рагу з баклажанів або соте з кабачків із помідорами, або (що ще приємніше) насолоджуючись їх смаком за обідом, мало хто замислюється, з овочами чи фруктами він має справу.
     Згідно з визначенням Великого енциклопедичного словника (2002), овочі – це: «соковиті плоди, листя, цибулини, коренеплоди, які є їстівною частиною рослини. Серед овочів виділяють: плодові (томат, огірок, перець), листові (капуста, салат), цибулинні (цибуля, часник), коренеплідні (морква, буряк, петрушка, редис)».
     Ми можемо до цієї класифікації додати навіть квіткові (цвітна капуста, броколі).
 
     Але якщо звернутися до ботаніки, томат (він же – помідор) за своєю сутністю є ягодою, огірок, кабачок, баклажан – практично теж ягодою або, інакше кажучи, ягодоподібним плодом – гарбузом.
     У ботаніці ягода, умовно кажучи, це соковитий плід з великою кількістю насіння.
     «Ягода – невеликий соковитий плід чагарників, напівчагарників, чагарників та трав’янистих рослин». (С.І. Ожегов)
     Тому, з ботанічної термінології, томат (помідор) – це ягода. Близький до ягоди, також соковитий, багатонасінний та ботанічно споріднений їй плід – гарбузина – це відомі нам плоди гарбуза, огірка, кабачка, баклажана, кавуна, дині.
     Цікаво відзначити, що у 1893 році Верховним судом США було прийнято спеціальну постанову про те, що при стягуванні митних зборів томати слід вважати овочами, хоча на підставі визначень авторитетних словників «Merriam-Webster Dictionary» (США) та «Worcester's Dictionary» (Велика Британія) суд визнав, що з погляду ботаніки томати, а також огірки, гарбуз, горошок та квасоля є фруктами.
 
     А ось, наприклад, авокадо, смак якого абсолютно «овочевий», це фрукт.
     З визначеннями поняття «фрукти» також існує певна плутанина.
     Найточніше визначення фруктів, на наш погляд, дає мовознавець, лексиколог, лексикограф С.І. Ожегов у своєму «Тлумачному словнику російської» (1961): «Фрукти – соковиті їстівні плоди якихось дерев (зазвичай садових)».
     Функція фрукта полягає у збереженні насіння, яке сприяє розмноженню рослини.
     Тому авокадо є фруктом, оскільки він – плід дерева.
 
     Не вдаючись глибоко в тонкощі ботаніки, ми тут дотримуватимемося загальноприйнятих тривіальних уявлень про їстівні рослини та гриби, виділяючи серед них окремі групи:

 
      При складанні таблиць хімічного складу харчових продуктів використовувалися наведені нижче літературні джерела та бази даних, а також результати власних досліджень (див.  Статті і Тези доповідей).
  1. Кабата-Пендиас А., Пендиас Х. Микроэлементы в почвах и растениях. - М.: Мир, 1989. - 439 с.
  2. Казанцева Н.А., Майманова Т.М. Селен и йод в грибах Алтая //  Биоразнообразие, проблемы экологии Горного Алтая и сопредельных территорий: настоящее, прошлое, будущее: Материалы второй межрегиональной научно-практ. конф. - Горно-Алтайск : РИО ГАГУ, 2006. - С.146-148.
  3. Пищевая химия: Учебник для студентов вузов, обучающихся по направлениям: 552400 'Технология продуктов питания'/ А.П. Нечаев, С.Е. Траубенберг, А.А. Кочеткова.- 2-е изд., перераб. и исправл. - СПб.: ГИОРД, 2003.- 640 с.
  4. Скурихин И.М., Нечаев А.М. Все о пище с точки зрения химика: Справ.издание. - М.: Высш.шк., 1991. - 288 с.
  5. Скурихин И.М., Тутельян В.А.Таблицы химического состава и калорийности российских продуктов питания: Справочник. - М.: ДеЛи принт, 2007. - 276 с.
  6. Химический состав пищевых продуктов: Книга 1: Справочные таблицы содержания основных пищевых веществ и энергетической ценности пищевых продуктов / Под ред. И.М. Скурихина и М.Н. Волгарева. - 2-е изд., перераб. и доп. - М.: ВО "Агропромиздат", 1987. - 224 с.
  7. Химический состав пищевых продуктов: Книга 2: Справочные таблицы содержания аминокислот, жирных кислот, витаминов, макро- и микроэлементов, органических кислот и углеводов / Под ред. И.М. Скурихина и М.Н. Волгарева. - 2-е изд., перераб. и доп. - М.: ВО "Агропромиздат", 1987. - 360 с.
  8. Щеглова И.В., Верещагин А.Л. Влияние вакуумно-импульсной обработки грибов на аминокислотный состав и трипсинингибирующую активность // Техника и технология пищевых производств. - 2010. - № 1. - С.25-28.
  9. Agoreyo B.O., Okhihie O., Agoreyo F.O. Carotenoids, Glutathione and Vitamin E contents of Eggplants (Solanum spp.) during ripening // Nigerian Journal of Pharmaceutical and Applied Science Research. – 2013. – Vol. 2, №. 1. – Р.41-48.
  10. Alfawaz M.A. Chemical Composition and Oil Characteristics of Pumpkin (Cucurbita maxima) Seed Kernels // Food Sci. & Agric. Res. Center, King Saud Univ., Res. Bult. - 2004. - No 129. - P.5-18.
  11. Arbaayah H.H., Kalsom U.Y. Antioxidant properties in the oyster mushrooms (Pleurotus spp.) and split gill mushroom (Schizophyllum commune) ethanolic extracts // Mycosphere. - 2013. - Vol.4, № 4. - Р.661–673.
  12. Arce S., Cerutti S., Olsina R., Gomez M.R., Martnez L.D. Trace Element Profile of a Wild Edible Mushroom (Suillus granulatus) // Journal of AOAC International. – 2008. – Vol.91, № 4. – P.853-857.
  13. Ardabili A.G., Farhoosh R., Khodaparast M.H.H. Chemical Composition and Physicochemical Properties of Pumpkin Seeds (Cucurbita pepo Subsp. pepo Var. Styriaka) Grown in Iran // J. Agr. Sci. Tech. - 2011. - Vol.13. - P.1053-1063.
  14. Aued-Pimentel S., Takemoto E., Antoniassi R., Gastaldo Badolato E.S. Composition of tocopherols in sesame seed oil: an indicative of adulteration // GRASAS Y ACEITES. - 2006. - Vol.57, No 2. - P.205-210.
  15. Ayaz F.A., Torun H., Colak A., Sesli E., Millson M., Glew R.H. Macro- and Microelement Contents of Fruiting Bodies of Wild-Edible Mushrooms Growing in the East Black Sea Region of Turkey // Food and Nutrition Sciences. - 2011. - Vol.2. - P.53-59.
  16. Ayaz F.A., Torun H., Özel A., Col M., Duran C., Sesli E., Colak A. Nutritional value of some wild edible mushrooms from the Black Sea region (Turkey) // Turkish Journal of Biochemistry–Turk J Biochem. – 2011. – Vol.36, № 3. – P.213–221.
  17. Ballot D., Baynes R.D., Bothwell T.H., Gillooly M., Macfarlane B.J., Macphail A.P., Lyons G., Derman D.P., Bezwoda W.R., Torrance J.D., Bothwell J.E. The effects of fruit juices and fruits on the absorption of iron from a rice meal // British Journal of Nutrition. - 1987. - Vol.57. - P.331-343.
  18. Barros L., Dueñas M., Ferreira I.C.F.R., Baptista P., Santos-Buelga C. Phenolic acids determination by HP LC-DAD-ESI/MS in sixteen different Portuguese wild mushrooms species // Food and Chemical Toxicology. - 2009. - Vol.47, Issue 6. - P.1076–1079.
  19. Bavec F., Bavec M. Organic production and use of alternative crops. - CRC Press, Boca Raton, FL., 2006. - P.127–136.
  20. Ben Gurion University of the Negev. Israeli Food Nutrient DB.
  21. Bernaś E., Jaworska G., Lisiewska Z. Edible mushrooms as a source of valuable nutritive constituents // Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. – 2006. – Vol.5, № 1. – P.5-20.
  22. Çağlarirmak N. Edible mushrooms: an alternative food item // Proceedings of the 7th International Conference on Mushroom Biology and Mushroom Products (ICMBMP7). - 2011. - P.548-554.
  23. Colak A., Faiz O., Sesli E. Nutritional Composition of Some Wild Edible Mushrooms // Turk. J. Biochem. - 2009. - Vol.34, № 1. - P.25–31.
  24. Danish Food Composition Databank. Department of Nutrition, National Food Institute. - 2009. - ed. 7.01.
  25. Dembitsky V.M., Terent’ev A.O., Levitsky D.O. Amino and Fatty Acids of Wild Edible Mushrooms of the Genus Boletus // Rec. Nat. Prod. – 2010. – Vol.4, № 4. – P.218-223.
  26. Devidé Z., Ljubešić N. Plastid transformation in greening scales of the onion bulb (Allium cepa, Alliaceae) // Plant Systematics and Evolution. - 1989. - Vol.165, Issue 1-2. - P.85-89 .
  27. Dos Santos T., Tavares C., Sousa D., Vaz J.A., Calhelha R.C., Martins A., Almeida G.A., Ferreira I.C.F.R., Vasconcelos M.H. Suillus luteus methanolic extract inhibits cell growth and proliferation of a colon cancer cell line // Food Research International. - 2013. - Vol.53, Issue 1.- P.476–481.
  28. Dried Fruits. Phytochemicals and Health Effects. Edited by C. Alasalvar and F. Shahidi. - Iowa: Wiley-Blackwell. John Wiley & Sons, Inc., 2013. - 488 p.
  29. ENVIRONMENTAL HEALTH CRITERIA 204. BORON. Chapter 5.2.4 "Dietary intake" // UNITED NATIONS ENVIRONMENT PROGRAMME. INTERNATIONAL LABOUR ORGANISATION. WORLD HEALTH ORGANIZATION. INTERNATIONAL PROGRAMME ON CHEMICAL SAFETY. Geneva, 1998.
  30. Ergönül P.G., Akata I., Kalyoncu F., Ergönül B. Fatty Acid Compositions of Six Wild Edible Mushroom Species // Hindawi Publishing Corporation. The Scientific World Journal. - Vol. 2013, Article ID 163964. - P.1-4.
  31. Fategbe M.A., Ibukun E.O., Kade I.J., Rocha J.B.T. A comparative study on ripe and unripe eggplant (Solanum melongena) as dietary antioxidant sources // Journal of Medicinal Plants Research. - 2013. - Vol. 7, № 6. - P.209-218.
  32. Fruhwirth G.O, Hermetter A. Seeds and oil of the Styrian oil pumpkin: Components and biological activities // Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2007. - Vol.109. - P.1128–1140.
  33. Gallo M., Naviglio D., Ferrara L. Nasunin, an antioxidant anthocyanin from eggplant peels, as natural dye to avoid food allergies and intolerances // European Scientific Journal. - 2014. - Vol.10, № 9. - P.1-11.
  34. Gan C.H., Nurul Amira B., Asmah R. Antioxidant analysis of different types of edible mushrooms (Agaricus bisporous and Agaricus brasiliensis) // International Food Research Journal. - 2013. - Vol.20, № 3. - P.1095-1102.
  35. Garcha H.S., Khanna P.K., Soni G.L. Nutritional importance of mushrooms // In: Chang S.T., Buswcll J.A., Chiu S., editors. Mushroom biology and mushroom product. - Chapter 24. - Hong Kong: The Chinese University Press, 1993. - P.227-236.
  36. Gil-Ramirez A., Clavijo C., Palanisamy M., Soler-Rivas C., Ruiz-Rodriguez A., Marín F.R., Reglero G., Pérez M. Edible mushrooms as potential sources of new hypocholesterolemic compounds // Proceedings of the 7th International Conference on Mushroom Biology and Mushroom Products (ICMBMP7). - 2011. - P.110-119.
  37. Heleno S.A., Barros L., Sousa M.J., Martins A., Ferreira I.C.F.R. Tocopherols composition of Portuguese wild mushrooms with antioxidant capacity // Food Chemistry. – 2010. – Vol.119. – P.1443–1450.
  38. Heleno S.A., Barros L., Martins A., Queiroz M.J.R.P., Celestino Santos-Buelga C., Ferreira I.C.F.R. Phenolic, polysaccharidic and lipidic fractions of mushrooms from Northeast Portugal: chemical compounds with antioxidant properties // J. Agric. Food Chem. - 2012. - Vol.60, № 18. - P.4634–4640.
  39. Holdt S.L., Kraan S. Bioactive compounds in seaweed: functional food applications and legislation // J. Appl. Phycol. - 2011. - Vol.23. - P.543–597.
  40. Hong S.S., Lee J.H., Jeong W., Kim N., Jin H.Z., Hwang B.Y., Lee H.-J., Lee S.-J., Jang D.S., Lee D. Acetylenic acid analogues from the edible mushroom Chanterelle (Cantharellus cibarius) // Bioorg. Med. Chem. Lett. - 2012. - Vol.22. - P.2347–2349.
  41. Ichiyanagi T., Kashiwada Y., Shida Y., Ikeshiro Y., Kaneyuki T., Konishi T. Nasunin from eggplant consists of cis-trans isomers of delphinidin 3-[4-(p-coumaroyl)-L-rhamnosyl (1-->6)glucopyranoside]-5-glucopyranoside // J. Agric. Food Chem. - 2005. - Vol.53, № 24. - P.9472-9477.
  42. Jagadish L.K., Venkatakrishnan V., Shenbhagaraman R., Kaviyarasan V. Comparative study on the antioxidant, anticancer and antimicrobial property of Agaricus bisporus (J.E.Lange) Imbach before and after boiling // African J. of Biotechnology. - 2009. - Vol.8, № 4. - P.654-661.
  43. Julshamn K., Maage A., Norli H.S., Grobecker K.H., Jorhem L., Fecher P. Determination of arsenic, cadmium, mercury, and lead by inductively coupled plasma/mass spectrometry in foods after pressure digestion: NMKL interlaboratory study // J. AOAC Int. - 2007. - Vol.90, No 3. - P.844-856.
  44. Kalac' P. A review of chemical composition and nutritional value of wild-growing and cultivated mushrooms // J. Sci. Food Agric. - 2013. - Vol.93. - P.209–218.
  45. Kalac' P. Chemical composition and nutritional value of european species of wild growing mushrooms // Mushrooms: Types, Properties and Nutrition. – Chapter 6. – Nova Science Publishers Editors: S. Andres and N. Baumann, 2012. – P.129-152.
  46. Kalogeropoulos N., Yanni A.E., Koutrotsios G., Aloupi M. Bioactive microconstituents and antioxidant properties of wild edible mushrooms from the island of Lesvos, Greece // Food and Chemical Toxicology. – 2013. – Vol.55. – P.378-385.
  47. Kamel S.B., DeMan M.J., Blackman B. Nutritional, fatty acid and oil characteristics of different agricultural seeds // J. Food Technol. - 1982. - Vol.17. - P.263-269.
  48. Kaya A., Bag H. Trace Element Contents of Edible Macrofungi Growing in Adiyaman, Turkey // Asian Journal of Chemistry. - 2010. - Vol. 22, № 2. - P.1515-1521.
  49. Khoo H.-E., Prasad K.N., Kong K.-W., Jiang Y., Ismail A. Carotenoids and Their Isomers: Color Pigments in Fruits and Vegetables // Molecules. – 2011. – Vol. 16. – Р.1710-1738.
  50. Konuk M., Afyon A., Yağız D. Minor element and heavy metal contents of wild growing and edible mushrooms from Western black sea region of Turkey // Fresenius Environmental Bulletin. - 2007. - Vol.16, № 11a. - P.1359-1362.
  51. Kostadinovic-Velickovska S., Mitrev S. Characterization of fatty acid profile, polyphenolic content and antioxidant activity of cold pressed and refined edible oils from Macedonia // J. Food Chem. Nutr. - 2013. - P.1-6.
  52. Kowalski R., Kowalska G. Phenolic acid contents in fruits of aubergine (Solanum melongena L.) // Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2005. - Vol. 14/55, No 1. - P.37–42.
  53. Kuka M., Cakste I. Bioactive compounds in Latvian wild edible mushroom Boletus edulis // FoodBalt-2011. 6th Baltic Conference on Food Science and Technology “Innovations for Food Science and Production”. FOODBALT 2011 Conference Proceedings. – Jelgava: LLU, 2011. - P.116-120.
  54. Kuka M., Cakste I., Galoburda R., Sabovics M. Chemical composition of Latvian wild edible mushroom Cantharellus cibarius // 9th Baltic Conference on Food Science and Technology “Food for Consumer Well-Being” FOODBALT 2014 Conference Proceedings. – Jelgava: LLU, 2014. – Р.248-252.
  55. Lelley J.L., Vetter J. The Possible Role of Mushrooms in Maintaining Good Health and Preventing Diseases // Fifth Int. Conf. on Mushroom Biology and Mushroom Products. 8-12 April 2005, Shanghai, China. - Vol.12 Supplement. - P.412-419.
  56. Müller D., Schantz M., Richling E. High performance liquid chromatography analysis of anthocyanins in bilberries (Vaccinium myrtillus L.), blueberries (Vaccinium corymbosum L.), and corresponding juices // J. Food Sci. - 2012. - Vol.77, N 4. - P.340-345.
  57. Muszynska B., Suákowska-Ziaja K., Ekiert H. Phenolic Acids in selected edible Basidiomycota Species: Armillaria mellea, Boletus badius, Boletus edulis, Cantharellus cibarius, Lactarius deliciosus and Pleurotus ostreatus // Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus. – 2013. – Vol.12, № 4. – P.107-116.
  58. MYCOTICON textbook. Identification and sustainable exploitation of wild edible mushrooms in rural areas / Ed.: Denchev C.M., Venturella G., Zervakis G. – Greece: TEI Thessaly (MYCOTa Intereuropean COoperation Network), 2013. – 363 р.
  59. Nile S.H., Park S.W. Bioavailability Analysis of Oxalate and Mineral Content in Selected Edible Mushrooms // J. Nutr. Disorders Ther. - 2014. - Vol.4, Issue 1. - 6 p.
  60. Pedneault K., Angers P., Gosselin A., Tweddell R.J. Fatty acid composition of lipids from mushrooms belonging to the family Boletaceae // Mycol. Res. - 2006. - Vol.110, Pt 10. - P.1179-1183.
  61. Pelkonen R., Alfthan G., Jаrvinen O. Element Concentrations in Wild Edible Mushrooms in Finland  // The Finnish Environment. – 2008. – Vol.25. – Р.1-43.
  62. Powell J.J., McNaughton S.A., Jugdaohsingh R., Anderson S.H.C., Dear J., Khot F., Mowatt L., Gleason K.L., Sykes M., Thompson R.P.H., Bolton-Smith C., Hodson M.J. A provisional database for the silicon content of foods in the United Kingdom // British Journal of Nutrition. - 2005. - Vol.94. - P.804–812.
  63. Phillips K.M. Phytochemicals in Sunflower (Helianthus annuus Kernel). Literature Review. - Department of Biochemistry Virginia Polytechnic Institute and State University Blacksburg. - 2000. - 40 p.
  64. Rabrenovic B.B., Dimic E.B., Novakovic M.M., Tesevic V.V., Basic Z.N. The most important bioactive components of cold pressed oil from different pumpkin (Cucurbita pepo L.) seeds // LWT - Food Science and Technology. - 2014. - Vol.55. - P.521-527.
  65. Ravishakar P., Lada R., Caldwell C.D., Asiedu S.K. Adams A. The effect of light, rehilling and mulching on greenshoulder and internal greening in carrots // Crop Sci. - 2007. - Vol.47. - P.1151-1158.
  66. Ribeiro B., De Pinho P.G., Andrade P.B., Baptista P., Valentão P. Fatty acid composition of wild edible mushrooms species: A comparative study // Microchemical J. - 2009. - Vol.93. - P.29–35.
  67. Ribeiro B., Lopes R., Andrade P.B., Seabra R.M., Goncalves R.F., Baptista P., Quelhas I., Valentão P. Comparative study of phytochemicals and antioxidant potential of wild edible mushroom caps and stipes // Food Chemistry. – 2008. – Vol.110. – P.47–56.
  68. Robaszkiewicz A., Bartosz G., Ławrynowicz M., Soszynski M. The Role of Polyphenols, β-Carotene, and Lycopene in the Antioxidative Action of the Extracts of Dried, Edible Mushrooms // Journal of Nutrition and Metabolism. – 2010. – Р.1-9.
  69. Sadilova E., Stintzing F.C., Carle R. Anthocyanins, Colour and Antioxidant Properties of Eggplant (Solanum melongena L.) and Violet Pepper (Capsicum annuum L.) Peel Extracts // Z. Naturforsch. - 2006. - Bd.61c. - P.527-535.
  70. Sawadikiat P., Chaiseri S., Hongsprabhas P. Phytochemicals in Refined Vegetable Oils Commercially Available in Thailand // The 52nd Kasetsart University Annual Conference, Bangkok, Thailand. 02/2014. - P.52-81.
  71. Schwartz H., Ollilainen V., Piironen V., Lampi A.-M. Tocopherol, tocotrienol and plant sterol contents of vegetable oils and industrial fats // Journal of Food Composition and Analysis. - 2008. - Vol.21. - P.152–161.
  72. SELF NutritionData.
  73. Sembratowicz I., Rusinek-Prystupa E. Content of Cadmium, Lead and Oxalic Acid in Wild Edible Mushrooms Harvested in Places with Different Pollution Levels // Pol. J. Environ. Stud. - 2012. - Vol.21, No 6. - P.1825-1830.
  74. Stevenson D.G., Eller F.J., Wang L., Jane J.-L., Wang T., Inglett G.E. Oil and Tocopherol Content and Composition of Pumpkin Seed Oil in 12 Cultivars // J. Agric. Food Chem. - 2007. - Vol.55. - P.4005-4013.
  75. Svoboda L., Chrastný V. Contents of eight trace elements in edible mushrooms from a rural area // Food Additives and Contaminants. - 2007. - Vol.25, № 1. - P.51-58.
  76. Tharasena B., Lawan S. Content of Beta-Carotene, Xanthophyll, Lutein and Zeaxanthin in Vegetables as Thai Side Dish // International Conference on Nutrition and Food Sciences, IPCBEE. - 2012. - Vol. 39. - Singapore: IACSIT Press, 2012. - P.244-248.
  77. Tsaknis J., Lalas S., Lazos E.S. Characterization of crude and purified pumplcin seed oil // Grasas y Aceites. - 1997. - Vol.48, Fase.5. - P.267-272.
  78. Turnau  K., Przybylowicz W.J., Mesjasz-PrzybyJowicz J. Heavy metal distribution in Suillus luteus mycorrhizas - as revealed by micro-PIXE analysis // Nuclear Instruments and Methods in Physics Research B. – 2001. – Vol.181 – Р.649-658.
  79. USDA (United States Department of Agriculture) SR-23. USDA National Nutrient Database for Standard Reference. Release 26. Software v.1.4. The National Agricultural Library.
  80. Vaz J.A., Barros L., Martins A., Santos-Buelga C., Vasconcelos M.H., Ferreira I.C.F.R. Chemical composition of wild edible mushrooms and antioxidant properties of their water soluble polysaccharidic and ethanolic fractions // Food Chemistry. - 2011. - Vol.126, Issue 2. - P.610–616.
  81. Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses. Edited by F.D. Gunstone. - Oxford: Blackwell Publishing. CRC Press, 2011. - 352 p.
  82. Vollmann J., Rajcan I. Oil Crops. Handbook of Plant Breeding. - Vol.4. - Springer, 2009. - 564 p.
  83. Yim H.S., Chye F.Y., Ho S.K., Ho C.W. Phenolic profiles of selected edible wild mushrooms as affected by extraction solvent, time and temperature // As. J. Food Ag-Ind. - 2009. - Vol.2, № 3. - P.392-401.
 

 

Ribeiro B., Lopes R., Andrade P.B., Seabra R.M., Goncalves R.F., Baptista P., Quelhas I., Valentão P. Comparative study of phytochemicals and antioxidant potential of wild edible mushroom caps and stipes // Food Chemistry. – 2008. – Vol.110. – P.47–56.

Яндекс.Метрика